Built in:
1903-1905
Location:
Buffalo, New York, United States

Larkin Building

Some parts of this article have been translated using Google’s translation engine. We understand the quality of this translation is not excellent and we are working to replace these with high quality human translations.

Introduction

The Larkin Building has contributed more than any other construction of the twentieth century, changing ideas about architecture.

The general layout of the planes, with its open galleries, which open onto a patio full of light, giving employees a sense of “family.” All worked together, no private offices or spaces separated. Only this was a revolution in the world of work thereafter, where the employer usually remained isolated from their employees.

Meaning

For Wright, “The building is a simple practical implementation of certain conditions, its appearance is a simple stone bricks, whose only ‘ornament’ is the external correspondence of the central nave, highlighted by the IUD sculpted on both sides of the main body.

All windows in different plants or ‘galleries’ are at a height of seven feet above the ground, the space is occupied by lower steel cabinets filers. The windows are double, so that the building is sealed against dust, odors and noise from the air ducts at the height from the roof. “The significance of the building, the first of its kind” lies in its many innovative details: steel office furniture, air conditioning, service containers set into the walls and screens (to facilitate the cleaning of the soil), framed glass doors with metal hinges (top and bottom ).

Spaces

The machinery of the different systems of feeding its pipeline, heating and ventilation ducts, and stairs, which also serve as the emergency exit, are distributed in the four-part, four placed in the outer corners of the building, possibly use the entire surface and interior posts.

The stairs outside the light comes from the lighting.

Inside the main building and form a single vast hall in the floor leading galleries, opening on a large inner courtyard, also illuminated by light from the ceiling.

Drawings

Photos