34 apartments in Cambrils

Technical Architect
Estudi alegret, SL
Engineer
Ingeniería ambiental
Structural Engineer
BIS Arquitectes
Electrical Engineer
Instal.lacions VINYOLS, Jordi Pedret
Construction Company
Bertomeu Iglesias, S.L.
Developer
Inmondial S.L. & Pellicer y Fills S.A.
Designed in
2002
Built in
2002-2006
Location
Cambrils, Tarragona, Spain
Some parts of this article have been translated using Google’s translation engine. We understand the quality of this translation is not excellent and we are working to replace these with high quality human translations.

Introduction

Construction made with all the respect which involves the construction in the sea, with a promenade that is becoming a scarce commodity of great economic value and landscape, according to the organization of new spaces and functions with the aim of make the most of the prime location.

Under the pressure of the expanding urban population throughout the territory, besieged by the architecture and real estate business or the banal and decontextualized condition Resorts theme park, traditional architecture places for tourism are losing their ephemeral, bright and playful.

Situation

Located near the seafront in Cambrils, in the province of Tarragona, offers the opportunity to propose again, an architecture for tourism in which the fundamental argument is the use and enjoyment of water, interacting with a unique landscape.

Concept

This project aims to restore the festive nature of the leisure of the coast by invoking its nature, history, landscape and culture without having to resort to external arguments.

It offers the opportunity to propose again, an architecture for tourism in which the fundamental argument is the use and enjoyment of water, interacting with a unique landscape.

Spaces

Differentiating factors

One of the distinguishing factors has been the relationship between the rooms and the large terrace surrounding departments literally designed to improve and expand each. Closed with folding doors and curtains has ensured that the terraces become essential elements for circulation.


Several proposals have been developed to achieve this integration of living spaces:

  • expansion room to the terraces through windows and curtains extensions
  • Life Extension Dining on the terrace
  • continuation of the bathrooms on the terrace with outdoor shower
  • joint connecting the kitchen to the terrace through a wet bar.
  • the kitchen and bathrooms look to the terrace and sea

A second differential element was to locate the wet element, such as the kitchen and bathroom, on the facade, open sea, in order to create a direct visual connection between the play environment that provides the sea and the outer skin of colored glass offering the building.

Materials

The facade was built as a sequence of dynamic light skin, is transformed by sunlight and color of the natural environment, sunrise, sea, gardens, sunset, mountains and landscape of Camp de Tarragona in a fundamental argument in the relationship of the building with the landscape in which it is established.

Planos

Photos

Laura Cantarella, Luis Ros, Nuria Diaz

Architecture is better explained in images

Follow us on Instagram!