Villa Cavrois
Remodelation Architect
Pierre Barbe, Michel Goutal
Built in
1929 – 1932
Remodeled in
1950, 2015
Length
60m
Floors
2
Built-up Area
3.800m2
Location
Croix, Lille, France
Some parts of this article have been translated using Google’s translation engine. We understand the quality of this translation is not excellent and we are working to replace these with high quality human translations.

Introduction

This architectural manifesto is a masterpiece of the Modern Movement. Work of the architect Robert Mallet-Stevens, was made for the textile industrialist Paul Cavrois and his family between 1929-32, who inhabited it until 1987.

Its unconventional geometric shapes and sand-colored brick cladding made it a unique and modern villa, though unpopular with its more conservative neighbors.

It was inhabited by the family until 1939 because as the German army advanced, they were forced to leave the North of France. The villa was used as a barracks by the German occupiers during World War II.

The Cavrois family returned in 1947. At the request of Paul Cavrois, the architect Pierre Barbe reformed the house during the 1950s in order to house the family of his two sons Paul and Francis. Paul Cavrois died in 1965 followed by his wife in 1985. The furniture was sold quickly and the villa purchased by a real estate company that planned to demolish it and parcel out its large garden to build blocks that were not finally realized. For years the place remained abandoned and deteriorated

For almost three decades, one of the best examples of French modernist residential architecture was abandoned and in danger of demolition. After an act of rescue of 23 million euros, Villa Cavrois reopens its doors. Declared a historical monument in 1990 thanks to the citizen’s mobilization, it was acquired by the State in 2001. In 2003 it underwent a major restoration by DRAC Nord-Pas-de-Calais and resumed, between 2008-15, by the Center Of National Monuments, under the direction of the architect Michel Goutal.

Situation

The villa is located in Croix, 60 rue John Fitzgerald Kennedy, canton of Roubaix West, in the north of France, Lille, in the region of North-Calais, near the park Barbieux, in the plain of Beaumont.

Concept

Symmetric vision Villa Cavrois

According to Paul-Hervé Parsy, property manager, “… the villa is influenced by the modernity of Adolf Loos and Josef Hoffman …” although spatial organization is also based on The conception of the eighteenth century. This contradiction between modernity and classicism makes this unique and modern castle an exceptional example of “masterpiece”.

The building’s geometric shapes and sand-colored brick cladding resulted in an uncompromising modern character that was unpopular at that time among its conservative neighbors. The rooms were arranged according to their function and equipped with the latest technologies, including telephones, electric clocks, central heating and elevators, making it the epitome of modern luxury living.

At first Paul Cavrois had commissioned a local architect, Jacques Greber, to build his house following the style of the region. But in 1925 he met the Cubist proposals that Robert Mallet-Stevens, a friend of Le Corbusier, Pierre Chareau and others in love with the International Style and the Dutch movement De Stijl, who presented at the Exhibition of Decorative Art of Paris and in 1929 decided to commission him the project. Cavrois previously traveled with Mallet-Stevens to Brussels where he discovered the Stoclet Palace designed by Joseph Hoffman and Hilversum in Holland to examine the Town Hall, designed by Wilem Marinus Dudok, serving this trip as an important source of inspiration for the future villa.

Architectural design

Planta baja

The design of the villa was thought to reflect Paul Cavrois’ vision of how family life would be organized, how people could be characterized as living in it, how they would move around the building, and how all this could be reflected in a Decoration for your daily life. Cavrois wanted a clear distinction between the separate areas of the house, especially between the parents’ and the children’s areas.

Organized around the large entrance lobby the east wing is the parent domain, the west wing of the children and the house staff. It also gives access to the main rooms where the whole family meets, the living room, the main dining room and a smaller dining room for the children, related to the garden by an outside staircase. The choice of materials and furnishings echoed this hierarchy of space. Simplicity and functionality prevailed in furniture throughout the house, with the luxury that is only expressed in the richness of the materials used. Within the modern movement, it is a singular example of the relationship between architecture and decoration.

The modernity of Villa Cavrois was expressed through the simplicity of volumes, the yellow saffron of the brick cladding, the thin metal of the frames of the openings, the architectural masses organized to articulate the vertical and horizontal planes, the set of stepped terraces And the presence of windows in the corner.

Spaces

In designing the villa, Mallet-Stevens did not limit himself to the arrangement of architectural volumes, he also designed all the interior furniture up to the smallest piece of furniture. In this, he brought to the limit the concept of “complete work” he defended in the Union of Modern Artists. This complete work owes much to his experience as a film designer.

In the ceremonial spaces, Mallet-Stevens opts for luxury materials, implemented with care, refinement and simplicity, marble and noble woods, but without ostentation. In the service areas, such as cooking, laundry and bathrooms Mallet-Stevens emphasizes hygiene and functionality, also providing them with large windows, something new at that time.

Interiors

The interiors of Villa Cavrois have similarities to those he designed a few years earlier for the films of Marcel L’Herbier. According to the architect, the decoration of the home and a living environment should reflect the psychology of those who inhabit it, in this case a bourgeois family.

Villa Cavrois is a horizontal shape that is cut in the middle with both a semi-cylindrical vertical pivot and its triple glazing, and as an underlying system the design of several spaces. Its proportions are imposing and arranged according to the principles of the castles of the seventeenth century, symmetrically along axes. The construction has approximately 60m long and 3,800m² of floors, 1,800m² for living spaces and 830m² of terraces.

The aesthetic of the villa designed by Mallet-Stevens is modern, however, its flat belongs to the tradition of the chateau. The distribution between the two symmetrical wings locates the stays of parents on one side and those of children and domestic on the other. The dining room of the parents communicates with the hall-lounge by a sliding door and enjoys a large window overlooking the park.

The reception rooms in the heart of the main building, extend along the paths of the park and the mirror of water. The village and its grounds are firmly rooted in a highly controlled spatial organization, resulting from a major work on proportions, which led to the definition of a “regulatory framework.”

While all the rooms in the villa benefit from advanced technologies, cordless telephones, lift or central heating, this modernity culminates in the kitchen, which has a refrigerator, gas stove, electric dumbwaiter (dumbwaiter) and three entrances Of water: one for cold water, one for hot water and a third for decalcified water. The disproportionate extractor hood illustrates the importance of home equipment in a modern mansion designed by Mallet-Stevens. The space is designed to optimize each movement. The furniture designed by Mallet-Stevens meets this requirement. In the pantry, curved cabinets follow the shape of the wall.

Exterior

Facade

The villa Cavrois has two facades of imposing dimensions. The austere northern facade evokes the silhouette of a ship. To the south, the façade facing the garden functions like a theater curtain, rising up along the terrace.

East and West facades

The details of both the villa and the gardens are developed with a meticulously controlled design in terms of proportions, with a defined “regulatory form”. The size of an external yellow brick was taken as the reference unit for the dimensions of the villa, width, height and depth.

In the ceremonial spaces, Mallet-Stevens opts for luxury materials, implemented with care, refinement and simplicity, marble and noble woods, but without ostentation.

In the service areas, such as cooking, laundry and bathrooms Mallet-Stevens emphasizes hygiene and functionality, also providing them with large windows, something new at that time.

Terraces

The stepped terraces accent the facades and highlight the horizontal lines of the volumes. With their white railings evoke the decks of a boat and create viewpoints towards the park and its surroundings. On the upper floor, the pergola serves more as a decorative element than for sun protection. On sunny days, its shadow projected on the walls emphasizes the large volumes of the town.

Belvedere

The central tower houses the smoking room, the Staircase of Honor and on the top floor, a belvedere that offers a dominant view of the surroundings. This mirador with medieval evocation and an allusion to the control towers of the airport, is a signal in the flat landscape. The silhouette of the tower provides a vertical counterpoint to the horizontal volumes of the architecture. This element echoes the Belvedere of Villa Poiret and the clock tower in the tourist pavilion that Mallet-Stevens designed for the 1925 exhibition.

Park

The park surrounding the villa was also designed by Mallet-Stevens. Heir to the formal gardens of the seventeenth century, the park offers, with its narrow streets and its mirror of water, an extension of the lines and dimensions of the villa.

Originally it extended more than 5 hectares, but as a result of the subdivision that was realized in 1990 has been reduced to a little less of the half. With the restoration has recovered the central space and the mirror of water, true equilibrium point of the park. This pond with 72m long is an extension of the great hall and the circular entrance to the north. This circular entrance was designed to facilitate the circulation of motor vehicles when they came to leave the guests in the villa. Visitors leave the car under the porch and the driver continues on the circular driveway to turn.

Pool

The swimming pool with 27 meters in length, marks the modernity of the property. It responds to a concern for hygiene, health and sport that characterizes the program of the town. The proximity of the boiler, adjacent to the pond, keeps the water at a pleasant temperature.

Materials

Yellow brick

In 1930, Mallet-Stevens and Paul Cavrois visited the Hilversum Town Hall in the Netherlands, whose yellow brick lining was modern at the time. Mallet-Stevens made 26 different molds, from a sample brought from this trip, to obtain bricks that fit all situations, corners and curves. While bricks were still a traditional material in the region, its implementation in the Villa Cavrois is audacious, the lining ensures uniform volumes and accentuates the spectacular appearance of the building. The coating follows a rigorous protocol in which the horizontal line is hollowed and painted black and the vertical marker was executed in such a way that it appears invisible.

The horizontal lines are dominant in the silhouette of the villa: they stand out for the many terraces and how the brick lining has been handled. This radical overlay approach gives unity to the building as a whole.

Windows

In line with the customer’s program, which required air and light, Mallet-Stevens made large openings in the facades with large windows. The modernity of Mallet-Stevens is expressed by the size of the windows, as well as by the choice of windows of guillotine of American inspiration. The window of the corner of the staircase of honor, like the other openings, offers a particular view of the park.

Decor

Mallet-Stevens paid great attention to the decoration and use of materials in the interiors. In compliance with the theories of the UAM (Union des Artistes Modernes), he advocated simplicity of form and decoration, and the use of industrial techniques and materials such as glass, metal and steel. Metal is found everywhere, for example in lighting fixtures and radiator screens. As noble materials, various types of wood and marble are used from various countries, particularly Italy, Belgium and Sweden. The exact way in which they are used varies from room to room. Furniture made with green marble from Sweden and veneer of pear wood varnished in the family dining room, while in the great room is used Sienna marble with walnut furniture, and so on.

The villa brought together the most advanced technologies becoming an “aesthetic shock” between the work of traditional residential architecture and modernist architecture. The artist Richard Klein described it as a “synthetic modernism” for the period.

Its structure is made of reinforced concrete, with wide windows, indirect lighting, ventilation, cordless telephone in every room, central heating and a lift from the basement. The works were carried out by qualified specialists and Mallet-Stevens supervised the installation of the domestic appliances, in particular those of the kitchen and laundry that incorporated the latest technology.

Hygiene was the main concern of Mallet Stevens in the design of the kitchen. The architect opted for white surfaces and easily washable. The black and white board floor is his discreet signature. Mallet-Stevens equipped the kitchen with chairs that he designed in 1930 in collaboration with the company of Tubor that owns the patent. Made of metal tubes, Tubor chairs are simple and practical and are easily stacked. Reproducible in series and accessible to the greatest number of people, they perfectly illustrate the objectives of the UAM for the union of art and industry. Mallet-Stevens uses them repeatedly in his designs, with several variants. The chromed metal legs of the kitchen tables were produced in the workshops of Jean Prouvé.

Illumination

For lighting appliances, Mallet-Stevens called André Salomon, lighting engineer, with whom he collaborated while working on store design. Together, they exploited the possibilities of built-in indirect lighting, which was completely innovative in domestic architecture. For the dining room, a reflector was designed in decorative plaster, under which was fixed a long lane rounded in polished aluminum. The volumes of the casing create rhythm so that the light itself becomes a material in its own right.

Blueprints

Photos

Photos archive

Other photos

 

 

 

 

Situación
Pin it
Sótano
Pin it
Planta baja
Pin it
Planta primera
Pin it
Plantas y alzado
Pin it
Sección
Pin it
Distribución
Pin it
Pin it
Fachada este y oeste
Pin it
Pin it
Visión simetría Villa Cavrois
Pin it
Pin it
1939
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Villa Cavrois
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Chimenea salón
Pin it
Chimenea despacho
Pin it
Pin it