Architect
Built in
1922
Location
Vienna, Austria
Some parts of this article have been translated using Google’s translation engine. We understand the quality of this translation is not excellent and we are working to replace these with high quality human translations.

Introduction

Adolf Loos adopted the cubic building the South and settled to the climatic conditions of Central Europe. This building was explained rationally by the architect with the creation of the cover concrete and its possibilities, although the use of the flat roof involves more than the simple application of new building techniques. Thus we see appear the Steiner House, cubic and smooth or Scheu House with their foreheads and staggered terraced.

The exterior smooth and unadorned of these houses-cube corresponds to the theory of “lack of ornaments” developed by Loos to use objects, including the house, and that would apply in conjunction with programs Raumplam theory.

Status

The house was built in Schliessmanngasse Rufer No. 11, belonging to the Municipal District 13, Hietzing, in the city of Vienna, Austria.

Hietzing is a densely populated urban area with many residential buildings, but also large areas of forest, close to Schönbrunn Palace.

Description

The example of “cube house” developed in the “Rufer House” built in 1922 (10x10x12m), to Joseph and Marie Rufer, trimmed with a terrace on the roof, shows most clearly, with its almost fully cubic The radicalism of the program proposed by Loos. For the first time breaks with custom enclosures put a floor on the same level, short ladders together the different heights. Thus two different room dimensions create a spatial unit, each of the environments yields part of its surface to the other.

In the cubic volume that makes the house open three doors, one on the small terrace overlooking the garden and two on the other sides, one is the main entrance and the other service.

Raumplan Concept

The concept Raumplan also affects the outside of this building, the elevations reflect the internal organization, but, in order to achieve a balanced composition, the architect paid attention to the contrast resulting from the combination of bare walls and white with dark spots windows.

Windows

The “rigor” of cubic uniformity allows some “freedom” or “irregularity” in the location of the openings in the facades. But freedom is not arbitrary, only just and necessary, not determined by the guidelines but by internal requirements.

Extras

Although it can be said that the facades of the house are completely naked, as even window frames are stripped of any superfluous part, there are three elements that attract attention. The architect included in the upper part of the façade a frieze and cornice collapsed on top of the cubic volume. The ledge protruding from the front and minimally covers the frieze.

The third element, a complement to the previous two, is a rectangular molding representing the Parthenon frieze, placed at low altitude in the facade facing the street. It is a piece that completes the balance of the rebels, but also is an ornament, a fragment of the classic. Some critics have claimed that this frieze, not only balances the formal composition between the holes and the surface, but also balances the purist abstraction with figuration hub.

Spaces

Rufer House is considered the first work that reflected throughout the entire concept of Raumplan on the interior spatial organization developed by Loos. This almost perfect cube is formed by a basement and four levels. There are only two breaks in the volume: a terrace that connects the great room or music room to the garden and an open terrace that extends the upstairs rooms outdoors, both are on the side facing the garden.

The main entrance is located on the ground floor, slightly elevated above the natural ground level, giving access to the hall. On the upper floors are accessed by stairs lit by a window directed to the north.

  • Basement

In the basement are the service areas and the home of the caregiver.

  • First floor

In this plant develops the “public area” of the house. There are two levels in the lowest were located the kitchen, pantry, wardrobe, bedroom and two bathrooms.

At the highest level of this plant develops the dining room, library and living room or music that has access to a balcony terrace to the garden.

  • Second Floor

Bedrooms and dependencies

  • Third floor or attic

This plant is located several service units and a terrace.

Structure

The axis of the composition is a single central pillar, which fulfills both a structural function and other systems as a conduit for electricity, water and heating. This structural scheme is supported by exterior bearing walls.

This simple system allows structural minimize internal dividing walls, being replaced by thin walls or furniture wood.

Drawings

Photos

Architecture is better explained in images

Follow us on Instagram!