Museum of Children
Architect
Built in
1988-1989
Land Area
87,222 m2
Location
Himeji, Japan
Some parts of this article have been translated using Google’s translation engine. We understand the quality of this translation is not excellent and we are working to replace these with high quality human translations.

Introduction

With this museum dedicated to arts education for children, Ando’s architecture achieves a monumentality that is expressed on a larger scale here than in his previous works, where the visitor is invited to discover architecture in relation to their natural environment. This is one of the first projects of Tadao Ando where he was offered the opportunity to build on land really large and, while taking advantage of a spectacular natural setting.

Situation

The museum was built on the outskirts of the city of Himeji, on a wooded hill overlooking a lake.

Meaning

It comprises three volumes: two rectangular blocks and staggered with a fan-shaped plan for the lake, next to a waterfall cascading in the form of visually connecting the building with the atmosphere of the lake bottom. Water and environment play a role in this work.

Spaces

The main volume of the museum contains a library, theater (a discovery), exhibition hall, restaurant and room. The outdoor theater is located on the roof with a spectacular view over the lake.

A path, marked by a long concrete wall leads visitors outside the main structure to a two-story workshop. Along this road Ando has a group of 16 concrete columns 9 meters high, like trees.

Materials

Reinforced concrete.

Drawings

Photos

Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it
Pin it