Multi-family housing building in la Barceloneta

Technical Architect
Enric Betlinski
Structural Engineer
Joan Capilla
Built in
2005 - 2006
Land Area
130 m2
Built-up Area
788 m2
Location
Passeig Joan de Borbó 68, Barcelona, Spain

Some parts of this article have been translated using Google’s translation engine. We understand the quality of this translation is not excellent and we are working to replace these with high quality human translations.

This article was writen with the collaboration of the architectural studio in charge.

Introduction

The Barceloneta district, is one of the finest examples of eighteenth-century urban peninsular.
The neighborhood, which sits on reclaimed land to build the breakwater of the port of Barcelona was initially enabled fishermen.
It was designed by a military engineer, to relocate the citizens expelled from the neighborhood of the Bank to build the fort are still visible.
The development of orthogonal pattern, consisting of long narrow blocks, is intended primarily for single family homes and a flat floor, and tried to solve the problems of poor health and natural lighting, thus ensuring cross-ventilation of dwellings.

Location

The plot between party had two fronts, one at Passeig Joan de Borbó, overlooking the harbor and the old town of Barcelona and the other to one of the narrow streets inside the neighborhood.
While the facade to the promenade has been transformed with new buildings in a somewhat anarchic, inside the district retained its original structure but the height of buildings along the old-time PB PB +1 to +5.

Concept

For the solar of 8.5 meters wide and a depth of 15 meters. the type of a flat per floor seemed the most logical because it allowed trainees floor and ventilation. In addition the rear façade, because of the narrowness of the road had very little natural lighting.

Spaces

Having decided on the type of story interns, we place the nucleus of access at the rear of the site to keep the entire width of the facade to the Passeig Joan de Borba. In this way the living room and master bedroom enjoy views of the harbor.
With an area of 110 m2, each floor has three bedrooms, two bathrooms and a kitchen open to dining room and living room. Downstairs is a shop with basement.
The open layout allows for movement around the central core of the kitchen and ventilation between the two facades. The system also partitioned by sliding doors allows visual cross between the two streets.
The rear facade dull and overhangs, with slit windows front contrasts with the promenade, which is reaching out with long overhangs and fully glazed to take advantage of views.
Overhangs, the perforated sheet sliding and “screens” to control and screen roller solar radiation.

Structure

Since the Barceloneta is sitting on land reclaimed from the sea and near the beach, the foundation was made with a steering system. The rest of the structure is conventional steel columns and concrete slabs.

Materials

In the building, more solid, we have used the white mortar, and carpentry and micro perforated corrugated aluminum.
In the main facade appears fully glazed painted metal structure with the game view balconies with their “screens” rolling and sliding of micro perforated corrugated aluminum.

Drawings

Photos

Architecture is better explained in images

Follow us on Instagram!