Maravillas Gym

Designed in
1960-1962
Location
Chamartin, Madrid, Spain
Some parts of this article have been translated using Google’s translation engine. We understand the quality of this translation is not excellent and we are working to replace these with high quality human translations.
This article was writen with the collaboration of the architectural studio in charge.

Introduction

The school Wonders of the Christian Brothers took the top of this hillside located in Madrid. Entered the 60s came the need to expand the school and the gym, charging Alejandro de la Sota performing the work. The architect went on deck to expand the schoolyard and emptied the hillside to create the new sports gym while endowed the school with new classrooms, resolving the request from a special project that brings structure, location, function, light and materiality.

Text by Alejandro de la Sota on Maravillas Gymnasium, 1984

Sketch

“The building of the year 62, was born this way. Concerned with urban problems, bad use of solar, economic, gave no room for concerns about a specific architecture, so it lacks any of them. Perhaps it is another, perhaps. Would explain the controversy: yes Architecture, Building no. Set the volume of the gymnasium itself at the proper height, are added to the program by architect basement, classes (indoor gym) and terrace (playground) at the height of the College. By choosing the appropriate structure are achieved inside the gym and classes, architectural effects.. ”

“The Wonders gym is already 22 years. I do not know why I did well but what I do know is that I did not dislike. Do not think the architecture is a way to do it and all those who do not will have done more for her than that learned, the still do. Then a problem was solved and still works and nobody seems missing is not the architecture. ”

Status

The land on which it stood in Fitness Wonder, is located on Calle Joaquin Costa n º 21, in Madrid’s Chamartín district.

The steep slope of the lot, facing south, forcing the construction of retaining walls staggered mass. The difference in height between the bottom of the street facade and the yard is 12 meters higher.

Concept

He tried to get an atmosphere full of humanity, coldly neutralizer gymnastics, get that environment was the primary architectural concern.

Dominant theme: indoor gym.

Spaces

  • Profile

The gym has two entrances, one below, from the street and other than from the patio.

  • Basement

In the basement were located at the locker room of the gym, pool and the practice field hockey skates.

  • Ground floor

Court for practicing different games and dependencies for gym teachers.

Sections of the gym
  • Between first and second floors

Event. Events are held ranging from alumni meetings to more specific like psychotecnia.

  • Upstairs

On this floor is located the Museum of Natural and Physical Sciences, conference rooms, games, music and reading.

  • Patio superior

It will play games outdoors and is a continuation of an existing above.

The outdoor miradors return to large scale urban wall. It delivers all the fence of the yard, playing with the set and also facade.

Structure

Structure is concrete in basements, iron on the rest of the sports. De la Sota designed a simple structural scheme. He located a pillar in the front and one near the spot where the beam triangulated support a great song, with higher cord straight and curved bottom.

Development girder bridge

In the room, eight pillars separate meters to six meters, a beam supporting reticular “bridge type” of 20 meters long. Under this light beam that saves necessary with resulting internal space, the gym is located, which leverages as high end to place on the north and one in the southern tier of natural light.

Forged metal beams and Virotem, absorb noise. The lower line is triangulated beams used as floor of the upper floors and roof of the gym, so that the soil is inclined to the board, forming a classroom-auditorium.

Inside the gym, along the profile face to the earth, in the narrow space between it and the line of pillars, the stands have been placed on a small platform, on the opposite side, below the line of the pillars with the edge of the road, the building volume envelope is defined as the supporting structure applied through two superimposed strips: the plane wall interrupted by a brick strips in the bottom and a succession of glazed surfaces in different above.

Construction details

  • De la Sota took the gaps left by the roof trusses, curved beams in this case, to create classrooms shaped auditorium, in the belly that left such beams.
  • Girder bridge used by the architect is a metal truss inverted curve thanks to its light curve is filtered from the outside by sliding the bottom chord of it without coming to the area for spectators willing to not dazzle and the same but for the opposite side defines the profile of the classrooms. The top chord of the truss is used to define the forged playground located at elevation +14.96.
  • Above the roof developed a patio that doubled the space available to them to play outside. A wall of glass bathes the court inclined daylight without overheating and is ventilated by a ventilation system from the bottom up that cleans the air and was created by the architect.
  • Through racks at street level, on Joaquin Costa, comes after heated air inside the enclosure, looking out through the top. The air exits through other grids placed on the floor of the upper courtyard creating a continuous ventilation.
  • The architect manages to break the monotony of the long facade of the gym, perhaps too long for your height, with a game between vertical and inclined planes, voids, protrusions and the combination of different materials.

Materials

These neutralize the coldness of this type of construction using hot materials, both in texture and color.

In the courts placed wooden sprung floor, which provides warmth to the interior of the enclosure.

On the facade using different materials like brick combined with large windows and skylights, metal frames which were painted in dark gray. In this set of drawings and textures also plays an important role the lightness of the wire mesh disposed between uprights light tube, which, as the limit of the school playground that becomes the roof, the flat tops superiorly.

Retaining walls mandatory due to uneven terrain is made of reinforced concrete, as the structure of the basement.

The gym is metal structure and bridge beams, trusses are inverted sawtooth.

Drawings

Photos