Architect
Built in
1982-1990
Location
Ashiya, Hyogo, Japan
Some parts of this article have been translated using Google’s translation engine. We understand the quality of this translation is not excellent and we are working to replace these with high quality human translations.

Introduction

The property was developed in two phases: the original housing and a subsequent expansion. With the second phase of construction, Ando managed to unify the whole, while contrasted both sides of the house.

Concept

The gesture of this project is a curved wall surround that links all the work spatially, with lighting zenith.

The first construction phase consisted of a rectangular building of 5.40 x 27.40 meters on two floors with a curved wall containing a vacuum that concerns all areas of housing. In the second phase we built a bedroom buried south of the first building, with another curved wall opposite the wall first.

Spaces

In the main building was empty project two different characteristics. The south side of the volume is open to the outside. On the north side is the curved wall enclosing an interior space. The south side of the vacuum-related interior while the exterior vacuum on the north side generates the inner landscape. Ground floor are located in the study and the bedroom. On the top floor are the dining room, living room and other rooms. Access is through a stairway in the south vacuum that leads to the terrace of the second floor.

Materials

Reinforced Concrete.

Drawings

Photos

Architecture is better explained in images

Follow us on Instagram!