Built in
1949
Location
New Canaan, Connecticut, United States
Some parts of this article have been translated using Google’s translation engine. We understand the quality of this translation is not excellent and we are working to replace these with high quality human translations.

Introduction

The Glass House is one of the largest projects undertaken by the American architect Philip Johnson, since this work began with a significant career as an architect and developer of the new architectural discourse has changed and even marked a significant understanding of the architecture of the twentieth century.

Philip Johnson, a top disciple of the German architect Mies van der Rohe and later apostate it began work in 1949 in the draft of its own house in New Canaan, Connecticut, USA.

Situation

The Glass House is located on a beautiful spot where the trees are the only barrier – which acts as the surrounding wall – that can stop the view of visitors through the walls of glass.

Concept

At the Glass House is clearly one of the most important architectural principles proposed by Mies van der Rohe: “Less is more, here are minimal materials used, elements of the economy is very clear and does virtually any ornament.

The basic concept of The Glass House was taken from the house Farnworth by Mies van der Rohe, but with differences as the symmetry and the seat firmly on the ground. The interior space is divided by cabinets and a low brick cylinder containing the bathroom. Much of the furniture Bauhaus Johnson stays at home

Symbolism

The Glass House was a major point in the quest for transparency and the flexibility of European modernity that undoubtedly represents the tip of the Dematerialisation of architecture.

Description

The house bears the proposal completely surrounded the prism glass synthesis extreme environments and solving the various functions of the various sectors such as housing equipment within a single space, rhythm only by the presence of the volume of home and in the form of the cubicle Bath crescent.

Materials

The floor of a cube whose contour is formed only by the thin steel work painstakingly painted black.

The steel frames of black and red brick cylinder that contains the fireplace and the bathroom, set the volume of this work and anchor the composition to the floor, causing the building was erected almost naturally on the ground, which distinguishes it from the designs of Mies van der Rohe, who generally float-in-space.

Due to the ceiling opaque and transparent walls of the house of glass, visitors will have the wonderful feeling of being permanently under one roof, but never found inside a building. The transparency of the material allows the landscape element that is virtually built the image inside the house

Drawings

Photos

Recent Photos (at the The Philip Johnson Glass House)

Architecture is better explained in images

Follow us on Instagram!